...när det gäller trädgårdsväxter

Så lyckas du med:

Buskar
Dammar
Fruktträd
Gräsmattan
Häckar
Klematis
Perenner
Rhododendron
Rosor

Gurka
Kiwi
Potatis
Sparris
Tomater
Vindruvor
Vitlök

Fjärilar i trädgården
Rådjursresistenta växter
Ympning
Recept
mot svampsjukdomar

Recept mot rådjur
Zon-karta


 

 

fjärilfjäril

Alla tycker vi att det är trevligt när olika sorters fjärilar besöker trädgården och fladdrar runt med sina sköra vingar som små smycken. Vad kan man då göra för att underlätta och förhoppningsvis öka beståndet av dem i trädgården?
En fjärils liv består dels som larv dels som fullbildad fjäril. Det första stadiet är en förutsättning för det senare. I larvstadiet lever fjärilen av blad från en eller flera växter. Man bör då se till att det finns lämpliga s.k värdväxter där fjärilar kan lägga sina ägg.

Några värdväxter är: Nässlor, olika ärtväxter, korsblommiga växter såsom kål ( även många ogräs i denna grupp ) , ängsbräsma, brakved, getapel (buskar). Var inte för nitisk i nässel-ogräsutrotningen ! De fullbildade behöver rikliga nektargivande växter. På våren är det särkilt viktigt med tidigblommande växter tex gullviva, aubretia, praktstenört, luktviol, sälg och fågelbär.

Växter som blommar senare och är populära fjärilsfoderväxter är : Buddleja, myntor, lavendel,temynta, timjan, isop, heliotrop,nepeta, såpnejlika, klint, salvia, kärleksört, kanadensiskt gullris.
Bland vattenväxterna: fackelblomster, vattenmynta, ängsbräsma och gökblomster.
Nattfjärilar uppskattar kaprifol, nattljus.

Växtplatsen bör vara vindskyddad i ett soligt läge. Fågelbad eller en grund damm är uppskattat varma dagar.
Undvik all kemisk bekämpning i trädgården. Fjärilar har ett mycket väl utvecklat luktsinne.